Sięgnij po ekologiczne ziarna zbóż

Categories Zdrowie
ekologiczne zboża

Okazuje się, że nasiona i ziarna odgrywają w codziennej diecie szalenie ważną rolę.

Są one zalążkiem rozwoju nowej rośliny, zatem skumulowane jest w nich wszystko, czego ona potrzebuje, by wzrosnąć i wydać plony. Ty też możesz z tego skorzystać! Przekonaj się, jak ogromna wartość kryje się w niepozornych nasionkach i sięgnij po superfoods prosto z natury!

Jak ważne jest wprowadzenie do diety nasion i ziaren?

Są one bogatym źródłem substancji odżywczych, dzięki czemu możesz dzięki nim w znaczący, a przy tym prosty sposób wzbogacić swoją dietę. Warto tutaj przytoczyć kilka przykładów poszczególnych rodzajów nasion.

  • Nasiona słonecznika – stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a także białka, są zatem bardzo dobrym wyborem dla wegetarian i dla wegan. Oprócz tego zawierają również znaczne ilości magnezu, cynku, wapnia, potasu i żelaza.
  • Pestki dyni – podobnie jak w przypadku słonecznika, zawierają one dużo kwasów tłuszczowych i białka, a dodatkowo oprócz tego pomagają zaopatrzyć organizm w witaminy z grupy B, C, E, a także witaminy A i K.
  • Siemię lniane – ze względu na zawartość kwasu alfa liponowego, jest ono pomocne w przypadku regulowania pracy układu pokarmowego. Siemię lniane pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, a do tego ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.

Dlaczego warto stawiać na składniki pochodzące z upraw ekologicznych?

Ekologiczne ziarna zbóż odznaczają się m.in. tym, że do ich wytworzenia nie były wykorzystane sztuczne środki ochrony, nie zastosowano substancji typu GMO, a nawożenie odbywało się wyłącznie z wykorzystaniem składników naturalnych.

Liczy się też sposób ochrony roślin przed pojawieniem się niechcianych szkodników – metody ekologiczne obejmują m.in. mechaniczne odchwaszczanie, uprawę odmian odpornych na pojawienie się insektów i wystąpienie chorób, stosowanie pułapek feromonowych czy też sadzenie roślin stanowiących naturalnego wroga dla szkodników.

Przypomnijmy sobie dawne odmiany!

Powrót do naturalnych metod uprawiania roślin, które dawno temu odeszły w zapomnienie na rzecz bardziej wydajnej, masowej produkcji, sprzyja odświeżeniu smaków tzw. dawnych zbóż, m.in. takich jak płaskurka, proso czy sorgo.

Ich plony są nieco mniej wydajne, lecz często może okazać się, że jakość ziaren może być nawet lepsza niż w przypadku roślin uprawianych bardziej masowo. Tzw. zboża dawne nierzadko są odporniejsze na pojawienie się szkodników lub wystąpienie chorób.

Czy ekologiczne ziarna zbóż są drogie?

Jeśli chcesz przestawić się na zdrowe odżywianie, lecz powstrzymują Cię potencjalnie wysokie ceny ekologicznych produktów, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Nie muszą one zrujnować Twojego budżetu! Aby się o tym przekonać, zajrzyj na stronę sklepu internetowego z ekologiczną żywnością Green Mall.

W zakładce “Superfoods” proponujemy Ci m.in. ekologiczne ziarna zbóż, jak na przykład: nasiona młodego jęczmienia, babki jajowatej, konopi, a także inne produkty typu sproszkowane jagody acai, aronia, czy też błonnik gryczany.

zboża ekologiczne

Zacznij zdrową dietę już dziś!

Zdrowe odżywianie się, poparte świadomymi zakupami to jeden z kluczy do zachowania świetnej kondycji fizycznej i psychicznej na znacznie dłuższy czas, niż w przypadku stosowania tzw. żywności konwencjonalnej.

Jedzenie pozbawione sztucznych dodatków pozwala na znacznie lepsze zaopatrzenie organizmu w cenne mikro i makroelementy, poprawia samopoczucie, a do tego znacznie obniża ryzyko wystąpienia chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca, czy też różnego rodzaju nowotwory.

Ekologiczna żywność będzie korzystna nie tylko dla Ciebie – wypróbuj ją również z myślą o swoich dzieciach. Pamiętaj wówczas o tym, by dobrać produkt i jego ilość do wieku dziecka.