Grillowanie podczas przyjęcia na świeżym powietrzu – o czym należy pamiętać?

Categories Ogólne Informacje
grill

Grillowanie na świeżym powietrzu ma bardzo wiele zalet. Jedzenie przygotowywane w taki sposób jest pyszne i do tego zdrowe, ponieważ zachowuje więcej składników odżywczych. Jednak koniecznie trzeba tutaj pamiętać o kilku istotnych zasadach. Sprawdź, jak przygotować się do grillowania na świeżym powietrzu. 

Jak przygotować menu na grilla?

Mięso i ryby powinny być zamarynowane dzień przed przyjęciem. Dzięki temu potrawa będzie smaczniejsza, delikatniejsza i bardziej aromatyczna. Można to również zrobić na dwie lub trzy godziny przed spotkaniem. Wcześniej także należy zadbać o przygotowanie dodatków, czyli owoców i warzyw. 

Czas grillowania, który także należy wziąć pod uwagę podczas opracowywaniu menu przyjęcia,  uzależniony jest od rodzaju mięsa, a także jego grubości, stopnia skruszenia i upodobań. Mięso wołowe może być mocno, średnio lub słabo wysmażone. Z kolei kotlety wieprzowe i cielęce wymagają dłuższego pieczenia. 

Jak odpowiednio przygotować sprzęt grillowy?

Na początku należy wyczyścić ruszt i wszystkie akcesoria. Warto również sprawdzić w jakim stanie jest sam grill. Może się zdarzyć, że także będzie wymagał czyszczenia lub wymiany na nowy. W przypadku drugiej alternatywy można wybrać grill gazowy, elektryczny, węglowy i wiele, wiele więcej. Trzeba skompletować także opał, tacki i szczypce. 

Kiedy najlepiej rozpocząć sezon grillowy?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko tak naprawdę zależy od pogody. Możesz się na to zdecydować, gdy pojawią się pierwsze promienie słońca. W razie mniej korzystnych warunków pamiętaj, że niektóre gille mają specjalne pokrywy, dzięki czemu nawet deszcz im niestraszny!

Jak grillować, aby potrawy były jeszcze zdrowsze?

Po pierwsze warto wybierać bardzo dużo warzyw, takich jak na przykład bakłażan, cukinia lub papryka. Do tego przydadzą się też sałatki ze świeżo przygotowanych składników. Zamiast czerwonego mięsa warto zdecydować się na chude mięso z indyka lub kurczaka

Jak przygotować bezpiecznego grilla?

Upewnij się, że Twój grill jest w dobrym stanie technicznym. Musi mieć przede wszystkim stabilne mocowania do podłoża, a także dobrą szczelność. Ważne jest też to w jakim miejscu stanie sprzęt. Nie może to być sucha trawa lub innych łatwopalnych rodzajów podłoża. Grill musi stać daleko od drewnianych zabudowań, krzewów i drzew. Na wszelki wypadek warto mieć także ze sobą wiaderko wody lub piasek. Dzięki temu można ugasić rozprzestrzeniający się ogień. 

Dzieci i zwierzęta muszą znajdować się w bezpiecznej odległości od sprzętu. Przy grillu gazowym należy pamiętać, że wymaga on zakręcenia wszystkich zaworów dopływu materiału palnego. 

Przy okazji przypominamy, że przepisy przeciwpożarowe zabraniają rozpalania ognia na terenie lasu, łąk, torfowisk i wrzosowisk, a także w odległości 100 metrów od nich. Dlatego grillowanie w niedozwolonym miejscu może skończyć się mandatem w wysokości nawet 5 tysięcy złotych lub karą więzienia. 

grill

O czym należy jeszcze pamiętać, jeśli chodzi o bezpieczeństwo grillowania na świeżym powietrzu?

Bezpieczeństwo dotyczy też przygotowywanych potraw. Grill i ruszt muszą być dobrze wyczyszczone, aby nie wydzielały rakotwórczych substancji. Najlepiej też używać ekologicznej podpałki z drewna. Do grillowania zaleca się stosowanie gazu lub węgla drzewnego. W jego składzie jest 8 procent czystego węgla. Kolejną rzeczą są specjalne tacki do pieczenia. Dzięki temu tłuszcz nie będzie spadał na ogień. 

Trzeba wspomnieć, że osoby, które chcą zdecydować się na grillowanie na balkonie powinny uwzględnić złe przyjęcie przez sąsiadów. Niektóre spółdzielnie mieszkaniowe wprowadzają do swoich przepisów zakaz grillowania na balkonie lub tarasie. Dlatego trzeba się z tymi normami zapoznać. Należy tutaj zachować także dużą ostrożność, ponieważ silny podmuch wiatru może poderwać żarzące się kawałki węgla drzewnego i trafić do mieszkania, wywołując w ten sposób pożar. Może to także grozić mandatem w wysokości 500 złotych. 

Grillowanie na świeżym powietrzu jest fajnie i z pewnością zapewnia bardzo dużo radości, jednak należy czynić to z głową. Dzięki temu stanie się nie tylko pyszną frajdą, ale także świetnym sposobem spędzania wolnego czasu.