Choroby zbóż i ich zapobieganie

Categories Produkty i towary

Groźne choroby zbóż mogą całkowicie zniszczyć plony, co powoduje ogromne straty finansowe i niszczy ciężką pracę rolników. Warto poznać choroby, które niszczą zboża, bo, że tylko właściwe rozpoznanie występujących bądź mogących się pojawić chorób pozwala optymalnie dobrać program leczenia i odpowiednie ochrony.

Najczęstsze choroby zbóż

Jedną z najpopularniejszych chorób zbóż niszczących uprawy jest tzw. septorioza liści, której źródłem zakażenia mogą być przykładowo zarodniki w powietrzu. Rozwojowi tej choroby sprzyja między innymi gęsty siew, temperatura wynosząca 10-15°C i wilgotność na poziomie wynoszącym około 80%, a także czas inkubacji w temp. 15°C – 20 dni. Jest to jedna z bardziej szkodliwych chorób zbóż, ponieważ może spowodować spadek plonu aż na poziomie 60-70% upraw! Metodą walki z nią jest racjonalny dobór odmian zboża, a także stosowanie fungicydów nalistnych.

Inną chorobą nękającą nasze plony jest mączniak prawdziwy, której źródłem podobnie, jak w poprzednim przypadku są zarodniki w powietrzu. To, co sprzyja rozwojowi infekcji, jest gęsty siew, temperatura 10-15°C i niewielka wilgotność. Szkodliwość można wyliczyć na 40%, ponieważ właśnie tyle wynosi spadek plonu. Zwalczaniem tej choroby jest odpowiedni dobór odmian oraz także zastosowanie fungicydów nalistnych.

Bardzo popularną chorobą plonów jest także fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła. Źródłem zakażenia są resztki pożniwne, a jemu rozwojowi sprzyja monokultura zbożowa,łagodna jesień i zima, chłodna i mokra wiosna. Przez te czynniki naszymi szkodami może być spadek plonu, a także przedwczesne dojrzewanie i bielenie kłosów. Zwalczyć chorobę można poprzez zaprawianie materiału siewnego oraz stosowanie fungicydów nalistnych.

Zapobieganie chorobom zbóż jest możliwe.

Jeszcze innym koszmarem rolników jest fuzarioza kłosów, której przyczyną są resztki pożniwne. To, co sprzyja rozwojowi tej infekcji, jest monokultura zbożowa, łagodna jesień i zima, chłodna i mokra wiosna, wysoka wilgotność i opad deszczu. Najbardziej niebezpieczną częścią jest kwitnienie. Cała choroba powoduje spadek plonów, a metodą walki z nią jest dobór odmian oraz zaprawianie materiału siewnego.

Następną infekcją, która może zniszczyć nawet połowę naszych plonów, jest tak zwana pasiastość liści jęczmienia. Jej źródłem jest zainfekowany materiał siewny. Czynniki sprzyjające rozwojowi tej choroby to zbyt gęsty siew, wysokie nawożenie azotowe, wrażliwe odmiany. Metody walki z tą chorobą to m.in. zaprawianie nasion i zmianowanie.

Jak wybrać odpowiednie środki ochrony roślin?

Odpowiednie dbanie o nasze plony powoduje brak ogromnych strat materialnych, jakie mogą wywołać te choroby. Są to stracone nasiona, miesiące upraw, nawozów, brak skutków naszej ciężkiej pracy itd. Dlatego warto zadbać o odporność i kondycję zbóż wcześniej. Jednym z naturalnych preparatów są biostymulatory, które nie tylko odpowiadają za rozwój rośliny, ale także na odporność na czynniki stresujące. Takie rośliny wtedy są mniej wrażliwe na niesprzyjające warunki zewnętrzne w tym na choroby.